Het had meer iets van Zinge! in the Rain die eerste repetities na de versoepeling van de Corona maatregelen. Omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de besmettingsrisiso’s bij samenzang en Zinge! alle risico’s zo veel mogelijk wil uitsluiten is er gekozen om met extra voorzorgsmaatregelen buiten te repeteren.

Direct na de start van de Coronamaatregelen heeft jeugdpopkoor Zinge! haar repetities online doorgezet. Niet ideaal, want doordat geluid via internet een vertraging oploopt kan er online niet echt samen gezongen worden. Toch bleek dit voor de meeste Zingers! leuk genoeg om te blijven doen. Wekelijks zaten zelfs de allerkleinste van 4 jaar oud consequent met hun koptelefoon op achter de laptop en zongen uit volle borst vanuit thuis met de zangcoach mee. Naast toch even fijn ‘samen’ zingen was ook het elkaar en de zangcoach wekelijks zien, het samen lekker lachen en kletsen erg belangrijk. Vooral als je zo lang thuis zit. Ook bij de oudste groep was iedereen wekelijks trouw aanwezig. Dat, naast toch lekker met je stem bezig zijn, deze manier van contact hebben toch wel heel fijn was bleek als snel. De groep bleef iedere week nog tot in de late uurtjes, als de repetitie al lang was afgelopen, lekker ‘samen’ online hangen en kletsen.

Toen er weer veilig buiten gesport kon worden en ook de culturele instelling weer 30 mensen toe mochten laten dachten we heel even de repetities weer op te kunnen starten. Echter wordt in de noodverordening samen muziek maken en samen zingen nog sterk afgeraden. Onderzoek moet nog uitwijzen of 1,5 meter afstand houden ook bij muziek maken en zingen voldoende is om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het vermoeden bestaat dat bij zang meer aerosolen (minuscule vochtdruppeltjes in de lucht) vanuit de longen vrijkomen en als je dit met meerdere personen tegelijk doet en in een gesloten ruimte er een groot besmettingsrisico zou kunnen zijn.

Omdat Zinge!, ondanks dat we met jeugd werken, wat een kleinere kans op besmetting op zou leveren, vanzelfsprekend geen enkel risico wil nemen heeft het bestuur achter de schermen hard gewerkt aan een plan en een protocol waarin de repetities toch vormgegeven zouden kunnen worden. Sinds vorige week vrijdag repeteren we op een unieke manier, buiten, in kleine groepen van max 11 Zingers!, in een grote cirkel waar de plaatsen met stippen zijn aangegeven. Zo staan de Zingers! op 1,5 m naast elkaar én op 6 meter afstand tegen over elkaar.

In goede samenwerking met HI5Ambacht hebben we twee prettige buitenlocaties tot onze beschikking gekregen. De vereniging heeft extra apparatuur, paraplu’s en ‘noodsetjes’ met mondkapjes, handschoenen en desinfectiematerialen aangeschaft.
Helaas, na 12 weken droogte, vielen de eerste 2 buiten repetities grotendeels in het water. Hoewel…over in de regen zingen is al eens een heel leuk liedje gemaakt, en met paraplu’s kun je een hele toffe chorografie maken! Dit heeft de pret dus niet mogen drukken. Tot aan de zomervakantie zal Zinge! in kleine groepen buiten blijven repeteren.