Nadat ze er twee jaar geleden met een eervolle vermelding al heel dichtbij waren, was het op zaterdag 4 november in de Doelen in Rotterdam raak. De Zinge!-Teens veroverden, met een overweldigend optreden, de felbegeerde titel ‘winnaar in de Topklasse Jeugd’ tijdens het tweejaarlijkse Balk TOPfestival. Twee jaar keihard werken werd beloond!

 

Stichting Balk, het overkoepelende orgaan van lichte muziek in Nederland, organiseerde weer het tweejaarlijkse landelijke zangfestival. Meer dan 65 zanggroepen en koren uit Nederland en België, verdeeld over acht categorieën, deden mee. Van alle categorieën was de top- en de eerste klasse aanwezig. Zinge! had zich, wederom, met de beide oudste groepen gekwalificeerd voor de Topklasse Jeugd.

 

De 10 tot 14 jarige Zinge!-Youngsters hadden de twijfelachtige eer om al vrij vroeg aan de beurt te zijn, maar lieten gelijk horen én zien wat ze in huis hebben. Na de openingsnummers ‘Attention’ en ‘Starving’ was het tijd voor de top40 hit ‘Perfect’, direct gevolgd door het moeilijke, a-capella gezongen, nummer ‘Sing’. De set werd afgesloten met ‘Nothing heldin me back’.

Ondanks dat ze het moeilijk hadden door lastige technische omstandigheden, gaf de, nog jonge, groep een uitstekend visitekaartje af en waren ze weer energiek als altijd.

 

Vlak voor de middagpauze was het de beurt aan de groep 15-20 jarige Zingers!; de Zinge!-Teens. Zij lieten tijdens de spetterende opening, met de huidige nummer 1 hit ‘What about us’, direct merken dat zij in topvorm waren. De set bestond uit een uitgekiende mix van prachtige ballads en heerlijke uptunes. Zo kon de groep uitstekend hun diversiteit laten zien. Na de opening was gekozen voor een heel bijzonder uitvoering van Issues, gevolgd door de nieuwste ballad; ‘Supermarket Flowers’. De heerlijke combinatie van een geweldige solo en extreem gevoelige, passende koorzang lieten weinig aanwezigen onberoerd. Zélfs een van de juryleden moest er aan geloven, ook zij hield het niet droog.

Na ‘Scars to your beautiful’ sloot de groep af met het lekkere uptempo nummer ‘Castle on the hill’ waar de ‘mannen’  van de Teens de hoofdrol hadden.

Het publiek wist direct na afloop al dat dit wel eens het winnende optreden kon zijn geweest.

Toch moest er nog tot aan het einde van de dag gewacht worden totdat de officiële uitslag bekend werd, maar dat was het wachten meer dan waard. De Zinge!-Teens mogen zich de komende twee jaar het allerbeste jeugdpopkoor van Nederland noemen!

Het festival werd voor de Zingers! afgesloten met een optreden in de grote zaal van de Doelen, met in het publiek alle 1700 deelnemers en overige bezoekers.

 

Deze, zeer talentvolle en geweldige, groep jongen mensen kiest hun eigen repertoire, bedenken en schrijven samen het grootste gedeelte van hun arrangementen en bedenken zelf alle opstellingen en choreografieën. Dit werd door de jury, naast de prachtige zang, ook met hele hoge cijfers beoordeeld. Dit alles doet deze groep onder begeleiding van hun zeer bevlogen zangcoach Dennis van der Vegt.

Inmiddels is het jeugdpopkoor sinds het optreden volkomen overspoeld met reacties uit heel Nederland en zijn de videos op Facebook en Youtube al duizenden keren bekeken en gedeeld.

 

Voor de liefhebbers zal Zinge! de eerstvolgende keer weer te zien zijn tijdens het TOP2000 popkoren contest in Arnhem op 16 december.